Decembra 2007 je g. Hans Hirschmann, strokovnjak za higieno Zveznega zavoda za higieno v Vorarlbergu, preučil različne sisteme za čiščenje s posebnim poudarkom na čistilih podjetja ENJO.

Metodologija

Čistoča ali količina umazanije na vsakdanjih površinah se je v prvotnem stanju merila s postopkom ATP bioluminescence. Nato se je polovica posamezne površine očistila z običajnimi kemičnimi čistili v skladu z navodili proizvajalca, druga polovica pa z vlaknenimi in mikrovlaknenimi krpami podjetja ENJO brez dodajanja kemičnih čistil, samo z vodo. Sledile so nadaljnje meritve.

Določene so bile naslednje povprečne vrednosti:

 • izhodiščna vrednost pred čiščenjem 1901 RLU
 • čiščenje z ENJO-m 24 RLU
 • čiščenje s kemičnimi sredstvi 156 RLU

Primeri

hladilnik

 • izhodiščna vrednost 8190 RLU
 • čiščenje z ENJO-m 17 RLU
 • čiščenje s kemikalijami 210 RLU

odcejalnik

 • izhodiščna vrednost 1027 RLU
 • čiščenje z ENJO-m 55 RLU
 • čiščenje s kemikalijami 282 RL

WC školjka

 • izhodiščna vrednost 171 RLU
 • čiščenje z ENJO-m 11 RLU
 • čiščenje s kemikalijami 45 RLU

Opomba: RLU – relativne svetlobne enote (relative light units)

Sklepi

Kot kažejo pričujoči rezultati primerjalnega testa, so bili pri čiščenju z vlaknenimi in mikrovlaknenimi izdelki podjetja ENJO doseženi ne le enako dobri rezultati, ampak so bile vrednosti v povprečju 6,5-krat boljše. S primerjavo je bilo jasno pokazano, da poleg že znanih prednosti krp iz vlaken in mikrovlaken le-te prav tako dosegajo izredno visoko učinkovitost čiščenja, in sicer v veliko večji meri, kot je bilo pričakovati.

Diagram

Prikaz rezultatov čiščenja na različnih površinah

Iz čiste radovednosti smo dno izvlečnega predala v hladilniku po čiščenju s kemikalijami pobrisali še z razkužilno krpico in pustili učinkovati eno minuto – v skladu s predpisanim časom. Vrednost 150 RLU je bila precej slabša od tistih, ki so jo vzporedno dosegla čistila ENJO (17 RLU).

„Glede na pričujoče rezultate raziskave lahko sklenemo, da ne samo priporočamo čiščenje z vlakni in mikrovlakni in tudi razkuževanje površin, ki morajo biti razkužena v skladu s predpisi (zdravstvene ustanove, prehrambeno-predelovalna industrija), ampak celo zahtevamo uporabo krp iz vlaken in mikrovlaken, da bi pri čiščenju dosegli optimalne rezultate ter tako ustvarili idealne predpogoje za nadaljnjo dezinfekcijo.“

Hans Hirschmann

strokovnjak za higieno Zveznega zavoda za higieno v Vorarlbergu

Avstrija, december 2007

 

Raziskava ATP potrjuje čiščenje z ENJO-m

Decembra 2009 so ENJO-v način čiščenja primerjali z običajnim čiščenjem s kemikalijami in preizkus izvedli na dveh šolah v Hongkongu.

Raziskave, ki so bile opravljene pod nadzorom osebja in študentov ICHK-ja (Mednarodne visoke šole v Hongkongu) in HLYIS-a (Mednarodne šole Hong Lok Yun), so potrdile, da ENJO očisti šestkrat bolje kot čiščenje s kemikalijami.

Čiščenje z ENJO-m primerjano z običajnim čiščenjem

Postopek testiranja: metoda ATP bioluminescence

Šola HLYI je v celoti prešla na čiščenje z ENJO-m in rezultat je sledeč:

„Šola je z ENJO-m znižala stroške čiščenja. Količina čistil in pripomočkov za čiščenje (osebje je na mesec obrabilo približno 6 običajnih brisal z ročajem) se je bistveno zmanjšala. Posledično proizvedemo tudi manj odpadkov.

Količina vode za čiščenje se je zmanjšala za 50 %. Poleg tega je čistilno osebje ocenilo, da prihrani pol manj časa za čiščenje oken in pisalnih miz.

Učitelji in učenci so še posebej veseli, da niso več izpostavljeni škodljivim in dražečim kemičnim vonjem.“

Steven Rodis, ENJO Hongkong, februar 2010