ENJO
=
KLIMA POZITIVNI

Naši izdelki spreminjajo svet z ljubeznijo. Ne samo, da s čiščenjem ščitimo klimatske razmere, ščitimo jih skozi celoten življenjski cikel. Od visokokakovostnih, ekoloških surovin, do okolju prijazne proizvodnje, do recikliranja rabljenih izdelkov in z zavezo k ustvarjanju majhnih ogljičnih odtisov. S tem skrbimo za naše stranke, kakor tudi za boljšo prihodnost prihodnjih generacij.

ENJO JE OD LETA 2015
100% KLIMA NEVTRALEN

Mi prevzemamo odgovornost za okolju prijazen življenjski cikel izdelkov in so za okoljski management tudi certificirani po ISO standardu (ISO 14001). S številnimi ukrepi nenehno zmanjšujemo CO2 odtis. Leta 2015 je ENJO International podpisal zavezništvo za podnebno nevtralnost in je od septembra 2015 100 % podnebno nevtralen. Z različnimi ukrepi smo zmanjšali izpuste CO2 na najnižjo možno raven. Preostale emisije se 100-odstotno izravnajo s pogozdovanjem deževnega gozda v Nikaragvi (občinski projekt pogozdovanja Esteli, kjer družine malih posestnikov sodelujejo pri pogozdovanju neizkoriščenih delov svojega zemljišča).

ENJO 2022 – naredilii smo naslednji korak in postali podnebno pozitivni

V skladu z našim letnim geslom 2022 “ENJO – Next Level” smo januarja 2022 naredili naslednji korak za zaščito našega podnebja in postali podnebno pozitivni. To pomeni, da bomo od leta 2022 v Nikaragvi pogozdovali 10 % več deževnega gozda, kot ga proizvedemo z emisijami v enem letu.

Ta projekt pogozdovanja poteka v občini San Juan de Limay. To območje trpi zaradi sezonskega pomanjkanja vode in poplav. Družine majhnih posestnikov sodelujejo pri pogozdovanju neizkoriščenih delov svojega zemljišča. Projekt obsega površino 8.600 hektarjev. Zahvaljujoč boljši izrabi prostora in trajnostni rabi gozdnih virov se gozdna površina v bližini povečuje. Povečana gozdna pokritost lahko hrani vodo v sušnem obdobju in zmanjša poplave v deževnem obdobju. To izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Limaya.

Tukaj je nekaj ukrepov, ki jih izvajamo za nenehno zmanjševanje emisije CO2:

NAŠA DEJANJA PODROBNO

Dragocene surovine

Vsi naši tekstilni izdelki so Ökotex certificirani kar pomeni “Zaupanje v tekstil”. Ta certifikat se podeljuje izključno le izdelkom kjer so vse komponente prijazne do okolja in kože, torej ne samo vlakna ENJOtex, temveč tudi niti, etikete, gumbi, guma itd. Poleg tega iščemo nenehno reciklirane materiale, ki izpolnjujejo visoke standarde ENJO in so ekološko uporabni.

Uporaba recikliranih surovin

Leta 2020 smo naredili prvi velik korak v tej smeri: našo teleskopsko palico smo v celoti predelali iz visokokakovostnih recikliranih materialov. Od leta 2022 so naše nalepke, trakovi za obrobe, ter podstavki za teleskopsko palico v veliki meri izdelani iz recikliranih materialov.

Kratke poti

80 % naših dobaviteljev se nahaja neposredno v naši regiji. To pomeni, da je zagotovljena predvsem kratka pot za dostavo in skupno poslovanje.

Čista manufaktura – proizvodnja

V naši manufakturi, kjer se izdelki šivajo, ni onesnažene odpadne vode, izpušnih plinov ali nevarnih odpadkov. Za proizvodnjo surovin sodelujemo izključno s partnerskimi podjetji, ki v proizvodnji izpolnjujejo najvišje ekološke standarde. S dobavitelji smo v rednem in intenzivnem stiku.

Zelena elektrika

Od avgusta 2013 uporabljamo zeleno elektriko za našo manufakturo in upravo podjetja iz regije Vorarlbergu, zelena energija Avstrija.
100 % obnovljivo energijo pridobivamo od našega partnerja VKW (Vorarlberger Kraftwerke), brez kakršnih koli CO2 izpustov in brez jederske električna energija.

Aktivni zaposleni

Naši zaposleni skrbijo za naravo in jo spoštujejo – in to lahko vidite na poti v službo, saj uporabljajo javne prevoze, se vozijo skupaj, pridejo peš ali na kolesu. ENJO vedno znova motivira svoje zaposlene z različnimi akcijami, da pridejo na delo na okolju prijazen način. Leta 2020 je na primer potekala okoljska olimpijada, kjer se je podarila nagrada najbolj čistemu okoljsko prijaznemu zaposlenemu.

Okolju prijazno čiščenje z metodo ENJO

Seveda tudi naš način čiščenja znatno prispeva k varovanju okolja – saj se naša manufaktura in uprava v celoti čistita samo z ENJO. Na ta način prihranimo veliko vode, energije in kemikalij.

Sistem brez odpadkov

Od proizvodnje do skladišča, do prodajnih partnerjev in kupcev so naši izdelki dostavljeni na okolju prijazen način. V kartonskih škatlah, papirnatih in bombažnih vrečah za večkratno uporabo. To embalažo lahko naše stranke nato ponovno uporabijo.

Pionirska vloga

Že vrsto let vozimo zeleno – naši službeni avtomobili vozijo na elektriko, ki prihaja iz
100 % obnovljive energije. V letu 2022 želimo tudi tukaj narediti naslednji korak in pakete dostaviti našim strankam na podnebno nevtralen način. Od leta 2022 sta Nemčija in Avstrija prvi državi, v katero dostavljamo podnebno nevtralno (GLS Klima Protect).

Ladja in vlak

Kjerkoli infrastruktura omogoča, uporabljamo ladje in železnico za dostavo blaga po vsem svetu. 70 % vseh izdelkov ENJOtex je zdaj poslanih na ta način in trend narašča.

85% manj transporta

Kako lahko zmanjšamo prevoz odpadkov do našega lokalnega partnerja za recikliranje? Rešitev je bila optimizirano ravnanje z odpadki in stiskalnica. To nam je omogočilo zmanjšanje transpotnih prevozov iz 142 krat v letu 2013 na samo 19 transportov v letu 2021. Izboljšanje za več kot 85 %.

100°% recikliranje

Vsa odpadna vlakna in izdelki, ki so izgubili čistilno moč, se predelajo v izolacijske in polnilne materiale.